Wysłany: 19 Sierpień 2009, 00:13 Chałwa i Pismaniye
Chałwa - wyrób cukierniczy z karmelu oraz zmiażdżonych nasion oleistych pochodzący z Indii. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej Azji.
Istnieją dwa główne rodzaje chałwy:
Sezamowa popularna szczególnie w Turcji, bliskim wschodzie i krajach środziemnomorskich.
Słonecznikowa produkowana przede wszystkim na bałkanach: Bułgarii, Mołdawii, Rumunii czy Słowenii.
Pismaniye - deser kuchni tureckiej, rodzaj waty cukrowej zrobionej z mąki pszennej i cukru, z aromatem wanilii. Serwowany z niesłodzoną herbatą miętową.
Perskim (Irańskim) odpowiednikiem tego deseru jest pashmak.
Pismaniye.. pierwszy raz o tym słyszę. Jak idzie się domyślić nigdy tego nie jadłam, nie smakowałam. Skoro to deser to pewnie danie jest smaczne. Desery już to mają do siebie.
Chałwa. Raz chyba tylko jeden raz. Smak nie najgorszy, choć nie pamiętam już jak to smakowało. Trzeba powtórzyć żeby sobie przypomnieć smaczek (:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.