Mamy jeszcze (końcówkę bo końcówkę) sezonu na dynię i jestem ciekawa co z niej robicie? Moi faworyci to spaghetti z dynią, chorizo i tymiankiem oraz gnocchi dyniowe - te mogę robić właściwie cały rok, ponieważ sporo dyni pomroziłam i idealnie się do tego nadaje.
Dynia ma taki słodkawy posmak, ale można ją też zrobić na ostro - do kremu z dyni zawsze dodaję papryczkę chilli, a to wspomniane przeze mnie spaghetti też jest na ostro dzięki chorizo.
ewaaaa4
Wiek: 37 Dołączyła: 21 Sie 2014 Posty: 155
Wysłany: 12 Styczeń 2015, 21:19
zupa z dyni
papryka
cebula
dynia
przyprawy
mleko kokosowe
wszystko gotujemy i blendujemy
Jutro mam zamiar zrobić curry z dyni, pomidorów oraz mleczka kokosowego - oczywiście z kurczakiem. Mam nadzieję, że wyjdzie, tym bardziej, że dynię posiadam akurat tylko mrożoną.
robię placuszki dyniowe, zupę krem z dyni i przepyszną sałatkę ostatnio z tego przepisu http://przepisy.ancymonki.pl/salatka-z-ciecierzyca-i-dynia/ z tymże tu używam swojej marynowanej dyni (zamarynowałam 20 słoików i nie wiedziałam co z nimi zrobię, a do sałatki idą szybko :)
Ja póki co robiłam jedynie krem z dyni, ale ostatnio jadłam pyszne ciasto dyniowe w restauracji :)
ewaaaa4
Wiek: 37 Dołączyła: 21 Sie 2014 Posty: 155
Wysłany: 2 Luty 2015, 08:01
• 1 kg dyni
• 500 g ziemniaków
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 mały seler korzeniowy
• 2 ząbki czosnku
• 1 ostra papryka
• kawałek korzenia imbiru
• 4 cebule
• sól
• czarny pieprz
• oliwa minimum 50 ml plus trochę do polania zupy przed podaniem
• 1 szklanka ryżu basmati
Krok Po kroku:
1. Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie.
2. Dynię obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki.
3. Ziemniaki, marchewkę, seler oraz pietruszkę obieram i kroję w dużą kostkę.
4. Cebule obieram i kroję w kostkę. Na patelni z oliwą podsmażam cebule na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaję rozdrobniony czosnek.
5. Do garnka wkładam dynie, ziemniaki, ostrą papryczkę, ¾ podsmażonej cebuli, marchewkę, selera, pietruszkę, dolewam około 3 litrów wody, solę i gotuje pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję obrany kawałek korzenia imbiru. Próbuję i doprawiam w razie potrzeby. Wyjmuje ostrą paprykę.
6. Zupę blenduję na jednolitą masę. Zupę dyniową mieszam z ryżem, na wierzchu układam pozostałą cebulę, ozdabiam pietruszką i podaję polaną oliwą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.