Forum ogólnotematyczne - Popiszmy.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Trujące związki dodawane do żywności
Autor Wiadomość
ewaaaa4 

Wiek: 37
Dołączyła: 21 Sie 2014
Posty: 155
Wysłany: 21 Sierpień 2014, 07:15   

zawsze uwazalam na E w skladzie ale
Nie wszystkie E są szkodliwe

Symbole E, widniejące w składzie produktu spożywczego nie muszą świadczyć o niebezpiecznym wpływie na nasze zdrowie. Choć, rzeczywiście niestety zdecydowana większość z nich to syntetyczne barwniki, jednak chemiczne konserwanty - jeśli dodawane są w ilościach zatwierdzonych przez Unię Europejską - są bezpieczne. Niektóre E to po prostu naturalne, nieszkodliwe składniki, choć oczywiście produkty zawierające w swym składzie substancje oznaczone E nie powinny być spożywane w nadmiarze.

E od 100 do 199 to barwniki

One poprawiają walory estetyczne żywności. Znajdziemy je np. w wisienkach koktajlowych lub parówkach. Wiele z nich to naturalne barwniki, których nie powinniśmy się obawiać.

E 100 (kurkumina) - naturalny, roślinny żółty barwnik. Uważa się go za nieszkodliwy, ale spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci.

E 101i (ryboflawina) - naturalny, roślinny żółty barwnik. Zawiera witaminę B2 i jest nieszkodliwy.

E 140 (chlorofile i chlorofiliny) - zielony, naturalny barwnik, pozyskiwany m.in. ze szpinaku.

E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) - zielony, naturalny barwnik, w którym znajduje się duża ilość miedzi.

Jednak wyżej wymienione „E” w połączeniu z produktami zwierającymi miedź (np. wodą z miedzianych rur wodociągowych), mogą doprowadzić do nasilenia odkładania miedzi we krwi.

E 150a (karmel naturalny) - brązowy barwnik występujący w słodyczach, lodach, napojach, uzyskiwany przez podgrzewanie do wysokich temperatur białego cukru.

E 160a (karotenoidy i beta-karoten) - występuje np. w marchwi (stąd pomarańczowy kolor). W organizmie te związki mogą się przekształcić w witaminę A.

E 160c (kapsantyna i kapsorubina) - to pomarańczowo-czerwony ekstrakt z papryki.

E 160d (likopen) - ekstrakt z pomidorów.

[ Dodano: 30 Styczeń 2015, 11:08 ]
Dziś mamy całą gamę rozmaitych sztucznych konserwantów dodawanych do żywności. Są one często dla nas substancjami toksycznymi. Nie są one obojętne dla naszego zdrowia a niektóre z nich mogą wywoływać alergie lub nowotwory.
Substancjami dodatkowymi do żywności określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej. Często produkty, które spożywamy same w sobie mają substancje toksyczne.
_________________
żyj chwilą
 
 
kamelia 


Dołączyła: 10 Gru 2012
Posty: 448
Wysłany: 3 Luty 2015, 12:50   

Akurat nie wszystkie E są szkodliwe, ale jednak zdecydowana większość.
 
 
Ankalama 

Dołączyła: 24 Mar 2015
Posty: 87
Wysłany: 24 Marzec 2015, 14:30   

Niestety ale obecnie nie da się uniknąć chemii. Możemy przynajmniej próbować :) Sama w ostatnim czasie ograniczyłam kupowanie w popularnych supermarketach. Kupuję tam praktycznie jedynie przyprawy. Częściej odwiedzam lokalne bazarki. Powstaje również coraz więcej sklepów, w których można znaleźć zdrową żywność, na przykład: http://www.smakiziemi.eu/ - jakiś czas temu zamówilam sobie tam pakę jedzenia na dłuższy okres.
Mozecie rownież poszukać takich sklepów eko w swoim mieście chociaż w sieci będzie na pewno trochę taniej.
 
 
kania432 

Dołączyła: 03 Lip 2014
Posty: 520
Wysłany: 25 Kwiecień 2015, 09:58   

Niestety tego się nie uniknie.
 
 
andrew 

Wiek: 34
Dołączył: 20 Wrz 2016
Posty: 10
Wysłany: 26 Wrzesień 2016, 09:33   

Nie wszystkie E są szkodliwe ponieważ wiele normalnych substancji kryje się pod tym symbolem. Nie wiedziałem że fluor jest aż tak szkodliwy i zastanawia mnie sens używania pasty do zębów zawierającej fluor.
_________________
[Sygnaturka dostępna od 25 postów]
 
 
Tośka_873 

Dołączyła: 13 Cze 2016
Posty: 56
Wysłany: 20 Grudzień 2016, 13:51   

Warto zwracać uwagę na skład żywności i unikać takich produktów.
 
 
oberżyna 

Dołączyła: 22 Sty 2013
Posty: 418
Wysłany: 28 Grudzień 2016, 10:17   

Tez staram się uniknąć tych substancji, ale nie zawsze jest to możliwe.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by PhpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna


Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.

Zapoznaj się również z nasza Polityka Prywatnosci

  
ROZUMIEM
Reklama
Baza przepisów kulinarnych Reklama


Chmura tagów

płytki gospodarka narty agd mieszkanie Wakacje nad morzem biuro rachunkowe budowa hobby Kraków fakty konferencje kredyt auto Kraków praca sport imprezy góry remont Wrocław Liverpool nocleg biznes praca niemcy sklep moda spa kredyt windykacja dietetyk warszawa kursy dj na wesele dom seniora biznes kominki bluzy Zakopane budowa domy meble warszawa wypoczynek wynajem Kraków dom wakacje nieruchomości ubrania moda loty