Składniki:
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50 g kakao
275 g cukru (dałam 200 g, wg mnie wystarczy)
175 g masła, o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml kwaśnej śmietany
125 ml wrzącej wody
175 g czekoladowych drobinek (chipsów), gorzkich lub mlecznych
Na syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru
25 g startej ciemnej czekolady, do posypania
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Do malaksera włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 21 x 11 cm (7,5 cm głębokiej).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta).
20 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotować syrop: w garnuszku zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część wsiąknie w gąbczaste ciasto.
Wystudzone posypać startą czekoladą (przyklei się ona do lepkiego ciasta).
to jest przepis z bloga moje wypieki, ale był przeze mnie sprawdzany kilkakrotnie i wszystkim jak dotąd smakował, więc polecam wypróbować, mogłabym dać linka do przepisu ;) ale niestety nie dało się :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.