Jarzynową:
- kiszony ogórek
- 2 jajka na twardo
- dwa ugotowane ziemniaki
- zielony groszek z puszki
- jedna duża ugotowana marchew
- majonez - 3-4 stołowe łyżki
- musztarda - 1 stołowa łyżka
Jajka,ziemniaki,ogórki,marchewkę - pokroić w drobną kostkę,wyłożyć z puszki groszek zielony (bez wody),dodać 1 łyżkę musztardy i 3 łyżki majonezu.Wszystko wymieszać i smacznego.
Ewentualnie:
- puszka tuńczyka w oliwie w kawałkach
- saszetka ryżu - ugotowanego
- 3 małe ogórki kiszone z beczki
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka na twardo
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę do tego wyłożyć całość puszki z tuńczykiem, (wcześniej podrobić tuńczyka widelcem),ugotowany (20 min) saszetki ryżu ,wymieszać i smacznego.
Albo:
- zielona sałata - liście umyć
- filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę i podsmażony na oliwie.
Sałatę rękoma porwać na kawałki,przyprawić solą do tego wrzucić podsmażonego fileta z kurczaka (kostka) przemieszać i smacznego. W sklepach np tycvh większych należy kupić przyprawę do sałatek,którą się rozrabia wg przepisu( 2 łyżki wody, łyżka oliwy,i 2 łyżeczki octu jabłkowego-wymieszać razem z całością).
_________________ Pouczać innych jest łatwiej niż siebie
Moja mam kiedyś robiła podobną sałatkę. Zawsze jak gotowała rosół to z warzyw, które jej zostały robiła coś takiego. Żadne "garmażeryjne" sałatki nie umywają się do jej wyrobu.
ewaaaa4
Wiek: 37 Dołączyła: 21 Sie 2014 Posty: 155
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 14:19
Grecka sałatka
Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.
czas: do 15 minut
liczba porcji: 1
składniki: 1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano
przyrządzanie: Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.
uwagi: Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.