Wysłany: 23 Maj 2014, 12:38 Jak zrobić sałatkę grecką?
Witajcie ;-) Głowa mnie boli od ilości pomysłów na sałatkę grecką. Chcę jutro zrobić coś fajnego do obiadu i coś na ząb ... Uparłam się na sałatkę grecką i mam do was pytanie. Jaki waszym zdaniem jest najlepszy przepis na sałatkę grecką? Czy korzystacie z gotowych sosów z papierka czy radzicie przygotować sos samemu? Podzielcie się Waszymi przepisami.
_________________ [Sygnaturka dostępna od 25 postów]
Oczywiście, że vinegret powinno zrobić samemu, tym bardziej, że do tego potrzeba tylko oliwy, octu winnego i soku z cytryny. A sałatkę grecką robię z sałaty lodowe, pomidorów, ogórka, oliwek i fety oczywiście.
ewaaaa4
Wiek: 37 Dołączyła: 21 Sie 2014 Posty: 155
Wysłany: 25 Sierpień 2014, 14:16
Składniki
ilość porcji: 6
1 główka sałaty rzymskiej, wypłukanej, wysuszonej i podartej na drobne kawałki
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
170 g czarnych oliwek bez pestek
1 zielona papryka, pokrojona
1 czerwona papryka, pokrojona
2 duże pomidory, posiekane
1 ogórek pokrojony w plastry
1 szklanka pokruszonego sera feta
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
sok z 1 cytryny
czarny mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowe w: 20min.
Do dużej salaterki włożyć sałatę, cebulę, oliwki, paprykę, pomidory, ogórki i ser.
Oliwę wymieszać z oregano, sokiem z cytryny i pieprzem. Polać sosem sałatę, wymieszać całość i podać.
Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.
czas: do 15 minut
liczba porcji: 1
składniki: 1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano
przyrządzanie: Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.
uwagi: Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.