Wysłany: 16 Maj 2009, 00:20 Pojednanie muzułmanów i chrześcijan
Kolejny dzień pielgrzymki Benedykta XVI do Ziemi Świętej upływa pod hasłem modlitwy o pokój.
Tym razem w homilii podczas mszy w Nazarecie papież apelował do mieszkających w tym mieście chrześcijan i muzułmanów o pojednanie po niedawnych napięciach oraz o odrzucenie nienawiści i uprzedzeń. - Nazaret doświadczył w ostatnich latach napięć, które wyrządziły szkodę relacjom jego wspólnot: chrześcijańskiej i muzułmańskiej - mówił papież.
- Wzywam ludzi dobrej woli w obu społecznościach, by naprawili wyrządzone szkody i by w wierności wobec naszej wspólnej wiary w jednego Boga, Ojca rodziny ludzkiej, pracowali na rzecz budowy mostów i znaleźli drogę do pokojowej koegzystencji - apelował.
Zachęcił wszystkich: - Niech każdy odrzuci niszczącą siłę nienawiści i uprzedzeń, która zabija duszę ludzi zanim zabije ich ciała. - Ten etap mojej pielgrzymki, jestem tego pewien, przyciągnie uwagę całego Kościoła do miasta Nazaret - podkreślił papież.
I dodał: - Wszyscy potrzebujemy, jak powiedział tu papież Paweł VI, powrotu do Nazaretu, by kontemplować wciąż na nowo ciszę i miłość Świętej Rodziny, wzór chrześcijańskiego życia rodzinnego. - Tutaj, we wzorze Maryi, Józefa i Jezusa możemy jeszcze pełniej docenić świętość rodziny, która w planie Bożym oparta jest na trwającej całe życie wierności mężczyzny i kobiety, uświęconej przez akt małżeństwa i otwartej na Boży dar nowego życia.
Benedykt XVI wyraził uznanie dla pracy miejscowych Kościołów, które - jak zaznaczył - zwłaszcza przez swe szkoły i instytucje dobroczynne próbują obalić mury i są "żyznym terenem spotkania, dialogu, pojednania i solidarności".
Newsweek
Co sądzicie o pojednaniu muzułmanów i chrześcijan, zgadzacie się z papieżem?
Czy to dobry pomysł?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.