Przygotowanie:
Najpierw powoli ubijam białko ze szczyptą soli. Gdy piana jest już bardzo sztywna, po trochu wsypuję cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając wsypuję wiórki kokosowe i starte biszkopty. Później dodaję sok z cytryny i delikatnie mieszam łyżką. Blachę wykładam papierem do pieczenia i szprycą z okrągłą końcówką wyciskam na papier małe, okrągłe ciasteczka. Trzeba zostawić między nimi przestrzeń, pamiętając, że kokosanki rosną w trakcie pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160C, wstawiam blachę i piekę ok. 25 minut na jasnozłoty kolor. Zanim zdejmę kokosanki z papieru, najpierw czekam aż zupełnie wystygną. Z podanych wyżej składników upiekłam 2 blachy ciasteczek.
Ohhh przypomniałaś mi tym postem jak strasznie lubiłam kiedyś kokosanki!:) Moja mama robiła. Odkąd wyprowadziłam się na własne śmieci tak zapomniałam o ich istnieniu. Musze spróbować je upiec!:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.