Wysłany: 8 Luty 2013, 13:02 Czy pracodawca może zwolnić pracownika na chorobowym?
Słuchajcie, mam znajomą, która jest na zwolnieniu chorobowym. Pracodawca chce ją zwolnić, długo jej nie ma w pracy i zamierza jeszcze trochę na tym chorobowym być. Ale szczerze - nie jest jakoś bardzo chora, moim zdaniem jest zdolna do pracy. Tak czy siak poprosiła mnie o poradę, ale nie wiem co jej powiedziec... gdzie znaleźć poradę, może znacie jakieś artykuły w necie na ten temat? Tylko zależy mi na sprawdzonych informacjach.
_________________ [Sygnaturka dostępna od 25 postów]
Hmmm, możecie poszukać na stronie Powiatowego Inspektoratu Pracy, tam na pewno będzie wyjaśnione co i jak, wraz z wyciągiem odpowiednich treści z Kodeksu Pracy. Dziwi mnie jednak, że koleżanka nie uzyskała takich informacji podczas szkolenia bhp, bo u nas takie zajęcia rozpoczęły się właśnie od omówienia tego typu podstawowych kwestii.
Polecam zapoznać się z tym artykułem w sumie to odpowiedź na podobne pytanie
(nie mogę jeszcze wstawiać linków omiń kwadratowe nawiasy)
www[.]fakt[.]pl/Wypowiedzenie-z-pracy-podczas-L4,artykuly,104338,1.htm
Mam nadzieje że nie zostanie potraktowane jako spam :)
na stronce rady pracowników znalazłam kilka artykułów odnośnie tego tematu, powiem Wam szczerze ze całe szczęście, że trafiłam na tą stronkę bo dużo przydatnych i ciekawych rzeczy się dowiedziałam.
Może zwolnić, później dochodząc swoich praw przed sądem może nawet wygrać sprawę, powoływana jest niezależna komisja lekarska określająca czy ktoś jest zdolny do pracy.
Póki co znajoma jeszcze pracuje, ale już niedługo, dostała wypowiedzenie. Poczytałam trochę i oczywiście wszystko jest zgodne z prawem, nie jest tak, że pracodawca sie na nią uwziął czy coś w tym sensie.
Zawsze mając wątpliwości co do słuszności prawa warto spotkać się z prawnikiem. Znam jedną panią mecenas - Magdalenę Chróścielewską, która jest fantastycznym specjalistą z prawa rodzinnego, spadkowego, ale też z prawa pracy, cywilnego oraz w sprawach odszkodowań.
Dokładnie, a gdyby ktoś z jakiś powodów nie chciał prawnika, a próbować sił z firmą, która zajmuje się stricte odzyskiwaniem odszkodowań, to można spróbować skontaktować się z firmą pomocni.org.pl. Na ich stronie jest namiar, ponieważ mają oddziały w kilku miastach: http://pomocni.org.pl/index.php/kontakt :)
Hmm... w dzisiejszych czasach raczej z żadną firmą się nie wygra,bo jak wiadomo każdy właściciel ma jakieś układy,układziki,a najbardziej na tym zawsze cierpi i jest poszkodowany ten,który nie ma tzw "pleców". Zawsze można się niby udać do Sądu Pracy, ale czy to da jakiś efekt? z tym, że spróbować nie zawadzi.Kiedyś bywało, że kobiety w ciąży i na chorobowym były pod "ochroną",ale kto dzisiaj patrzy na to?......No właśnie.
_________________ Pouczać innych jest łatwiej niż siebie
Przyznam się, że temat jest dość trudny... Ja jak mam jakiś dylemat, to zawsze staram się szukac odpowiedzi w jakichś źródłach w sieci. Najczęśniej zaglądam na stronkę http://kadrowo-placowe.info.pl/ Może komuś też się przyda ;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.